Het is weer zomer, het tempo gaat even omlaag, het is langer licht. Nog meer gelegenheid om te lezen dus. Net als de afgelopen jaren vroegen we schrijver en spreker Patrick Davidson zijn jaarlijkse selectie met leestips voor de zomer weer met ons te delen. Davidson is gefascineerd door mensen en teams die zichzelf continu overtreffen, schrijft daar zelf over en dit leesvoer sluit daar helemaal op aan. (Gepubliceerd op Management Boek Blog).
Vijf leestips voor deze zomer
Vier Amerikaanse boeken (Friedman, Ross, Duckworth en Rushkoff) en een bestseller van eigen bodem (Lanting). Het boek van Duckworth helpt je om voor jezelf te bepalen hoe je omgaat met uitdagingen die op je pad komen. De andere boeken beschrijven wat er in de samenleving en in onze economie is veranderd (Friedman, Lanting), welke vraagstukken dat met zich mee brengt (Rushkoff) en welke kant het op lijkt te gaan (Ross). Ik hoor graag wat je van mijn 5 leestips vindt, via email, Twitter of een andere manier waarop je het laat weten. Veel leesplezier en ik hou me altijd aanbevolen voor jouw leestips.
Thank you for being late – Thomas Friedman
Het beste boek dat ik het afgelopen las. Friedman, een van de meest invloedrijke columnisten van de New York Times, beschrijft in dit boek op boeiende wijze de krachten die ons leven veranderen en waarom we momenteel zo overdonderd worden. Een geweldige verhalenverteller die combineert wat hij ziet, denkt en voelt. Friedman stelt dat het jaar 2007 een sleuteljaar is, waarin Moore’s Law (“elke achttien maanden verdubbelen de prestaties en halveert de prijs”) pas echt op gang begon te komen. Dat in combinatie met de toegenomen mondialisering van onze economieën en de klimaatverandering zorgt voor een versnelling die voor velen lastig bij te benen is. Maar wie nu al moeite heeft om aan te klampen, staat de komende jaren nog heel wat te wachten…..Leest als een roman, op een enkel hoofdstuk na.
“De 21e eeuw is verschrikkelijke tijd om in te leven voor een controlfreak.”
Industries of the Future – Alec Ross
Alec Ross was adviseur van Barack Obama en Hillary Clinton op het gebied van innovatie. Zodoende reisde hij naar meer dan 40 landen en zag hij van dichtbij hoe snel veranderingen plaatsvinden. Ross schrijft net zoals hij spreekt: vlot en to the point. De titel dekt de lading. Voor / die in 3 uur leestijd een beter beeld wil hebben van de toekomst en waar kansen liggen. Wat gaan we merken van robotisering en cyberwarfare? En op welke vakgebieden kunnen we onze kinderen het beste stimuleren zodat ze een mooie toekomst tegemoet gaan? Aanrader. Mooiste uitspraak: “De 21e eeuw is verschrikkelijke tijd om in te leven voor een controlfreak.”
De disruptieparadox – Menno Lanting
Een boek van eigen bodem. Elk boek van Menno Lanting is de moeite waard. In zijn nieuwste titel beschrijft Lanting in de van hem bekende vlotte stijl hoe bedrijven kunnen omgaan met de vier paradoxen van deze tijd: snel versus langzaam, kans versus bedreiging, ratio versus emotie en exploitatie versus exploratie. Enige gevaar na het lezen van dit boek zou kunnen zijn dat je denkt dat het wel meevalt en tijden niet veranderd zijn. Als je dat gevoel hebt dan is het tijd om zeker ook nog even Friedman of Ross te lezen….
De Grit-factor – De kracht van passie en doorzettingsvermogen – Angela Duckworth
Ook deze is niet nieuw maar ik kom nog te weinig mensen tegen die het boek gelezen hebben en het is de moeite waard. Wat is volgens jou belangrijker om succesvol te zijn, talent of doorzettingsvermogen? Deze vraag houdt Duckworth al heel lang bezig. In dit boek legt ze uit dat een mix van pure fascinatie en doorzettingsvermogen een grotere voorspeller is voor succes dan talent. “Inzet telt zelfs voor twee: talent maal inspanning staat gelijk aan vaardigheid, en vaardigheid maal inspanning staat gelijk aan succes.”. ‘Grit’ ontwikkel je door te werken vanuit je fascinatie (“wat houdt je echt bezig?”), gerichte inspanning (“elke dag beter worden”), relevantie (“welke betekenis heeft dit voor jou?”) en met een groeimindset (“ik kan nog heel veel leren”)
Throwing rocks at the Google Bus- Douglas Rushkoff
Een pleidooi om de economie en samenleving over een andere boeg te gooien. Ruskhoff neemt het groeidenken (‘meer meer meer’) onder de loep en houdt een fel betoog dat het anders kan. En moet. De titel slaat op een incident dat plaatsvond in San Francisco. In deze Amerikaanse stad is het leven voor veel mensen onbetaalbaar geworden en is de kloof tussen arm en rijk gegroeid (‘groei is goed, maar alleen voor de mensen die groeien…’). Medewerkers uit de tech industrie – denk aan Google, Apple, Facebook – verdienen enorm veel geld en worden in de watten gelegd. Eén van die ‘perks’ betreft de eigen buslijnen van Google waardoor haar mensen niet te hoeven wachten bij de bushalte. Maar hoe kan het eigenlijk dat Google die bushaltes, betaald met publiek geld, wil gebruiken voor bussen waar dan alleen hun eigen mensen in mee mogen? Dat schoot in het verkeerde keelgat en dus vlogen er stenen richting de Google-bus. Dat gevoel van onbehagen is het vertrekpunt voor Ruskhoffs pleidooi voor een andere economie en samenleving.
Over de auteur
Patrick Davidson is gefascineerd door mensen en teams die zichzelf continu overtreffen. Daarom schrijft en spreekt Patrick over het activeren van teams en ontwikkelen van leiderschap. Hij adviseert er ook over als mede-oprichter van betterday en EnergyFinder (gerichte trainingen gebaseerd op een teamscan die energie van mensen en teams in kaart brengt). Voor Management Boek Events verzorgt hij regelmatig lezingen en workshops en is hij een gewaardeerd dagvoorzitter. Momenteel werkt Patrick samen met Hans van der Loo aan enkele nieuwe boeken. Daaronder ‘Wavemakers’ dat in 2021 zal verschijnen bij Management Impact, waarin ze het leiderschap, gedrag en cultuur analyseren van de mensen en organisaties die onze toekomst vorm geven. Volg Patrick op Twitter via @davidsonbetter waar hij regelmatig leestips deelt.
Zomerlezen: het archief
Hieronder vind je de leestips van de afgelopen zomers, samengesteld door Patrick Davidson:
- 2019: Zomerlezen 2019 met onder meer Bloedfraude van John Carreyrou
- 2018: Zomerlezen 2018 met onder meer: Het Juiste Moment van Dan Pink
- 2017: Zomerlezen 2016 met onder meer Diep Werk van Cal Newport.
- 2015: Zomerlezen 2015 met onder meer Scrum van Jeff Sutherland.