Zomerlezen 2021: vijf boeken uit de advieskast van Patrick Davidson
Voor het zevende jaar op rij vroeg Managementboek Magazine aan schrijver en spreker Patrick Davidson om een selectie te maken van vijf boeken die hij aanraadt om te lezen deze zomer.
Jaren terug tijdens een seminar hoorde ik iemand spreken over zijn Tower of Guilt. Ik begreep meteen wat hij bedoelde: die immer groeiende stapel van boeken die je per sé moet lezen. En ook al lees je veel, de stapel wordt toch groter.
Het coronajaar zou uitkomst moeten bieden, dacht ik optimistisch. Maar ook al las ik veel, er kwamen toch elke maand weer een paar boeken op de stapel. En er komt nog veel meer aan dit jaar. Daarom deel ik mijn selectie voor de zomer (die volgens de kalender nog ruim een maand duurt). Vijf aanraders, oud en nieuw, fictie en non-fictie. Daar gaan we.
Stop, vertraag en versnel
We beginnen deze editie met het verrassend leuke boekje dat Marije van den Berg schreef over stoppen. De vakantie is immers een uitgelezen moment om te beseffen en besluiten wat je echt belangrijk vindt. Over het boekje Stop schreef ik al eens (die recensie vind je hier) dat stoppen eigenlijk de vergeten helft van vernieuwing is. Om vol energie aan iets nieuws te kunnen werken zul je keuzes moeten maken. Dat betekent allereerst stoppen met zaken. Een verfrissend geluid omdat we elkaar in organisaties gek maken met alles wat erbij komt.
Ook het tweede boekje Traag Versnellen, van Arend Ardon, bekend van de klassieker Doorbreek de Cirkel, kan je deze zomer aan het denken zetten. Zodat je bij de terugkeer naar kantoor niet vergeet wat je tijdens de lockdown hebt geleerd.
Van stoppen en vertragen gaan we nu naar versnellen. De derde titel beschrijft namelijk hoe een groep mensen doorging terwijl de wereld tot stilstand kwam. Een goede bekende van me, Hans van der Loo, beschreef in ‘De race om het coronavaccin’ hoe samenwerking, zelfs tussen concurrerende bedrijven als BioNTech en Pfizer, tot versnelling heeft geleid. En hoe dat ongekende prestaties met zich meebracht. Goed geschreven en je leest het in een keer uit.
Terug in de tijd
En dat brengt me tot slot bij de twee fictietitels die ik dit jaar aanraad. Ik begin met Willem Elsschot, mijn favoriete schrijver. Zijn werk is vol humor, mooie zinnen en leuke ingevingen. In tegenstelling tot veel Nederlandse schrijvers uit de vorige eeuw doet veel van het werk van Elsschot, niet gedateerd aan. Zelfs zo’n honderd jaar later. Je kunt beginnen met het klassieke tweeluik ‘Lijmen & Het Been’ of meteen met het Verzameld Werk. Ik zou het wel weten.
Tot slot noem ik graag het romandebuut van Sebastiaan Chabot, De slaap die geen uren kent. Chabot ging in de leer bij bestsellerauteur Jonathan Safran Foer (Extreem luid) en dan weet de liefhebber genoeg. Vanaf de eerste pagina trekt Chabot, broer en zoon van, je mee in het verhaal.
Zomerlezen 2021 op een rij
Dat brengt ons op de volgende vijf titels voor deze zomer. Veel leesplezier en ik houd me aanbevolen voor jouw leestips. Onderaan vind je de selecties uit eerdere zomers.
Stop (2020) – Marije van den Berg
Traag versnellen (2020) – Arend Ardon
De race om het coronavaccin (2021) – Hans van der Loo
Lijmen en Het Been – Willem Elsschot
De slaap die geen uren kent – Sebastiaan Chabot
Zomerlezen archief
Voor de eerdere edities van Zomerlezen vind je hieronder de linkjes naar voorgaande jaren.
Zomerlezen, editie 2020 met onder meer: De waarde van alles van Marianna Mazzucato.
In de Zomerlezen-lijst van 2019 tref je onder meer Elementaire Gewoontes van James Clear aan.
Zomerlezen 2018 met onder meer: Het Juiste Moment van Dan Pink.
Editie 2017 van Zomerlezen met onder meer Grit van Angela Duckworth.
Zomerlezen 2016 met onder meer Diep Werk van Cal Newport.
Zomerlezen 2015 met onder meer Scrum van Jeff Sutherland.
Patrick Davidson, oprichter van het bureau betterday, helpt teams en organisaties om te werken vanuit visie. Momenteel werkt hij aan zijn volgende boek. Dat verschijnt komende winter en beschrijft hoe teaming – samenwerking onder hoge druk en in wisselende samenstelling – kan helpen om grenzen te verleggen. Davidson schreef onder meer de bestsellers Werkvuur en Musk Mania (over Elon Musk). Dit laatste boek is in meer dan vijfentwintig landen uitgebracht en verscheen in 7 talen.