Uitstelgedrag, hoe pak je dat aan?
Ons brein is niet bedoeld om zaken op te slaan volgens David Allen. Het is bedoeld om ideeën te genereren, te ontwikkelen en te realiseren. En dat vergt dat je je hoofd leeg hebt. Als je regelmatig zaken uitstelt dan start je ongemerkt in je brein allerlei processen. Daardoor blijft je hoofd vol. Je brein is dan bezig om zaken te onthouden die je niet moet vergeten. Allen, bekend van zijn Getting Things Done-methode, bedacht een handige en simpele check om je hoofd leeg te krijgen én tegelijkertijd meer voor elkaar te krijgen: de tweeminutenregel.
De tweeminutenregel van David Allen
Je noteert je ‘to do’s’ in een schriftje of in een app als Evernote. Aan het einde van een dag stel je vast of je er überhaupt iets mee wil, of dat het een losse flodder was. Als je er iets mee wil doen én het kost je twee minuten of minder, dan is het handig om het meteen te doen. Uitstelgedrag levert je immers geen tijdwinst op dus dan kun je het maar beter meteen doen. Kan het niet in twee minuten dan reserveer je er tijd voor (je actie is dan: inschatten hoeveel tijd je nodig hebt en het inplannen). Je krijgt niet alleen meer voor elkaar maar je voorkomt op deze manier ook dat je brein in een loop blijft zoeken naar allerlei zaken die je nog moet doen. Meer rust door meteen te doen. Zie ook Mind Like Water.
“A mind is for having ideas not for storing them”
Tweeminutenregel 2.0
Een andere expert, James Clear, auteur van de bestseller Elementaire Gewoontes, paste de twee minutenregel op een andere manier toe. Hij slaat daarmee twee vliegen in één klap. Voor Clear is uitstelgedrag een obstakel bij succesvolle gedragsverandering. De tweeminutenregel is voor hem een manier om gewoontes echt te veranderen door ze heel klein te maken zodat je meteen kunt beginnen. Dus je zegt niet meer ‘Ik wil eigenlijk meer lezen’ maar je ‘leest elke avond 1 pagina voor het slapen gaan.’
Lees verder op de site van James Clear of luister naar hem.