Boek van de maand: ‘Co-Intelligence, living and working with AI’ van Ethan Mollick 

Boek van de maand: ‘Co-Intelligence, living and working with AI’ van Ethan Mollick 

Boek van de maand: ‘Co-Intelligence, living and working with AI’ van Ethan Mollick 

Mijn boek van de maand is Co-Intelligence: living and working with AI van Ethan Mollick.

In de nieuwste aflevering van de Boekenpraktijk-podcast van Managementboek (27 juni ’24) – hoor je waarom Patrick Davidson zo enthousiast is over dit boek. En hieronder kun je het lezen.

Ethan Mollick - Co-intelligence (Living & working with AI)
Boekentip Patrick Davidson – Ethan Mollick – Co-intelligence (Living & working with AI)

Boekentip: Co-Intelligence van Ethan Mollick

Het was onvermijdelijk dat ik een boek over Kunstmatige Intelligentie zou lezen. Maar welk boek? Ik zocht een goed geschreven boek dat me aan het denken zet en activeert, zonder snel achterhaalde opsommingen of details. Daarom koos ik voor Co-Intelligence van Wharton-professor Ethan Mollick. Het begint al goed: “Als je een nieuwe technologie echt wilt begrijpen dan lig je er minimaal drie nachten wakker van”. Zover is het nog niet voor me. Maar tijdens het lezen – en sparren met medelezer Bram – ging er een wereld voor me open.

Als je een nieuwe technologie echt wilt begrijpen dan lig je er minimaal drie nachten wakker van”

Neem de titel: Co-Intelligence. Daar bewegen we ons ongetwijfeld naartoe: samen met AI creëren. Of nee, AI als je collega of zelfs als coach. Het is nu nog lastig voor te stellen maar laten we het toch eens doen: binnenkort kun je als leidinggevende op meerdere plekken tegelijkertijd actief zijn. AI kan je dan helpen om in jouw stijl aan vergaderingen deel te nemen op verschillende locaties. Een AI-tool kan in realtime een vergadering analyseren, van individuele bijdragen tot voortgang.

Je kunt de AI-tool – waar de voorzitter mee werkt tijdens het overleg – ook vullen met een set leidende vragen. Dat lijkt me handig, omdat ik zelf niet op vijf plekken tegelijk aan vergaderingen kan deelnemen. Met AI kan dat in zekere zin wel. De AI-tool maakt continu de afweging: “Wat zou Patrick (of iemand anders) nu vragen?” en kan die vraag dan – goed getimed – voorleggen aan het gezelschap. 

Dan kun je als internationale organisatie binnen 24 uur mensen wereldwijd, zonder te reizen, laten meedenken over een vraagstuk.

Of je kunt als voorzitter een gesprek aangaan met de vergadering die je hebt belegd. Dan vraag je: “Zitten we nog op schema?” en dan hoor je of je moet versnellen of niet.

Zo zie ik dankzij Mollick en Bram ook voor me dat een medewerker niet alleen met een klant spreekt, maar ook met het proces dat hij volgt.

Toekomstmuziek? Dat dacht ik ook maar het komt dichter en dichterbij. Wat je niet ziet daar krijg je nu eenmaal ook geen energie van. Omgekeerd is nieuwsgierigheid een grote energiebron voor me.

Vier tips van Ethan Mollick

Laat ik afsluiten met vier concrete tips die Mollick meegeeft. Dat zet je op het goede spoor om met open ogen en oren de toekomst te verkennen:

  1. Nodig AI altijd uit en ontdek via experimenten wat je ermee kunt. Dus zet AI in waar je kunt oefenen. Bij het schrijven van deze boekbespreking viel me dat nogal tegen trouwens.
  2. Doe waar je als mens goed in bent. AI zal kunnen helpen maar lang niet met alles. Gelukkig.
  3. Behandel AI als een persoon. Hoe specifieker je AI brieft, hoe beter het je kan helpen.
  4. Ga ervan uit dat dit de slechtste AI is die je tegenkomt. Het wordt alleen maar beter.
Welkom in het Novaceen - James Lovelock
Welkom in het Novaceen – James Lovelock

Dat betekent dat Mollick me met dit boek geactiveerd heeft. Zoals zo vaak wanneer ik een boek uit heb, zit ik vol met vragen. Inmiddels ben ik verder gaan lezen in Novacene van James Lovelock.

Veel plezier met lezen en ontdekken wat jij en AI samen gaan doen.

Patrick Davidson